Je hooggevoelig strong-willed (HG&SW) kind

Hoe merk ik dat mijn kind hooggevoelig van aard is, al dan niet met een sterke wil?

Nu je weet dat 1 op de 5 hooggevoelig van aard is, hoe herken je ze dan? Het zijn juist die kinderen die subtiele veranderingen direct waarnemen. Vaak streven naar goede sfeer en harmonie en de verbinding met alles om zich heen aangaan. Ze observeren graag en leven intens. Als er dan ook een sterke wil is dan zoekt je kind juist ook de prikkels op, heeft veel energie en is uitermate vindingrijk op allerlei gebied. Dan kan het zijn dat de gevoelige aard van je kind makkelijk overschaduwd wordt, je ziet het dan gemakkelijk over het hoofd maar het is er wel! 

Als je als ouder ziet dat je zoon of dochter zich niet fijn in zijn/haar vel zit, kan je dat flinke zorgen baren. Er kunnen vragen zijn over vele onderwerpen die je onzeker of bijvoorbeeld verdrietig maken.

  • Mijn dochter is op school super lief en gedraagt zich voorbeeldig, eenmaal thuis ontploft ze dan vaak regelmatig. Hoe kan dat?
  • Als mijn zoon boos is, kan ik hem niet meer bereiken. Hoe kan ik hem helpen?
  • Mijn kind begint vaak enthousiast aan een knutselwerk maar stopt vaak abrupt omdat het niet goed is en maakt het weer kapot. Dan is ze super boos of intens verdrietig. Wat gebeurt er op dat moment in haar hoofd?
  • Mijn zoon is zo druk in zijn hoofd dat hij erg lang wakker ligt en piekert.
  • Hoe kan het dat ik zie dat mijn kind soms al bij het opstaan overprikkeld is.
  • Mijn dochter lijkt erg gevoelig en afwachtend maar kan ook als een klein ongeleid projectieltje alle prikkels opzoeken. Moet ik op de rem trappen zodat mijn dochter niet omvalt?
  • De leerkracht geeft aan dat mijn kind druk en ongeconcentreerd is. Dat hij niet mee komt en onvoldoende presteert. Thuis kan mijn kind lange tijd ergens geconcentreerd mee bezig zijn. Ik heb het gevoel dat er niet uit komt wat er in zit. 

Hele logische vragen die in je als ouder kunt hebben, je onzeker maken en de balans binnen het gezin verstoren. Vaak ga je als ouder meteen op zoek naar een oplossing, terwijl je dan voorbij gaat aan wat er nu eigenlijk echt gebeurt bij je kind en in de interactie met anderen. Als je vanuit inzicht naar je kind kunt kijken, je de kwaliteiten herkent en je kind de erkenning kan geven, zal je merken dat er weer ruimte ontstaat en weer beweging komt.

Als erkend HG&SW specialist gebruik ik onder andere de methode van de innerlijke familie. Tijdens mijn opleiding bij Janneke van Olphen en Arienne Klijn heb ik gezien dat je aan de hand van concrete voorbeelden inzicht kan geven. In dit archetypisch model worden de kwaliteiten en schaduwkanten ondergebracht bij een familielid; je innerlijk meisje, innerlijk jongetje, innerlijke man en je innerlijke vrouw. Tijdens ons gesprek ontdek je als ouder(s) welke invloed de opstelling van je eigen innerlijke familie heeft op de situatie en op je kind. 

Iedereen heeft een Innerlijke Familie. De mate waarin elk familielid ontwikkeld is en ingezet kan worden, verschilt per persoon.  Daarom zijn we allemaal anders en uniek.

arseny-togulev-p7NyTNEQFBQ-unsplash.jpg
foto innerlijke familie 3.jpg

Wat kan ik je bieden?

Ik gebruik het model van de innerlijke familie om samen met je, aan de hand van concrete voorbeelden, te ontdekken wat er nodig is en wat er gebeurt bij je als ouder en bij je kind. Ik bied je inzicht, herkenning en handvatten in de omgang met je kind, waardoor je weer regie krijgt in situaties waar je nu tegenaan loopt. En ik leer je signalen van overprikkeling tijdig te herkennen. Hierdoor kan er weer rust en evenwicht in jullie gezin komen. En daar ontspan je niet alleen zelf van, ook je kind kan ontspannen en het negatieve gedrag verdwijnt. Hierdoor zullen jullie weer verbondenheid ervaren.

 

Wil je hier meer over weten of eens willen onderzoeken of ik je verder kan helpen in je zoektocht.

Neem dan gerust contact op.