Hooggevoelig met een sterke wil (HG&SW)

Hoe merk ik dat mijn kind hooggevoelig van aard is, al dan niet met een sterke wil?

Wist je dat 1 op de 5 kinderen, maar ook volwassenen, hooggevoelig van aard is. Als je er op let, pikt je ze er zo uit, bijvoorbeeld op het schoolplein. Het zijn kinderen die vaak afwachtend aan de zijlijn staan kijken, kinderen die van grote afstand zien/voelen dat een ander kindje verdrietig is of van slag zijn als er iets oneerlijks gebeurt. Maar ook die kinderen die intens kunnen genieten en een diepe verwerking hebben bij alles wat er gebeurt. 

Eigenlijk hele gewone kinderen met prachtige kwaliteiten. Hooggevoeligheid is dan ook geen aandoening maar een temperament of karaktereigenschap. Als je hooggevoelig van aard bent, zal dat je hele leven zo blijven. Alle prikkels komen intens binnen en zullen diep verwerkt worden. Dit kost energie en daar zal je weer van bij moeten komen. Tijdens het opgroeien zal je kind hiermee leren omgaan al dat gaat natuurlijk met vallen en opstaan. Jij bent als ouder in deze een belangrijke spiegel voor je kind.

Als je kijkt vanuit de innerlijke familie; het innerlijke meisje staat voor voelen, hooggevoelig van aard zijn betekent in deze dat je een sterk ontwikkeld innerlijk meisje hebt. Je kind is op zoek naar harmonie en verbinding. Je kind zal zich helemaal openstellen om in verbinding te blijven met de andere en voelt dan ook heel veel aan. Alle indrukken kunnen direct bij ze binnen komen waardoor hun emmertje binnen een mum van tijd vol zit en overloopt. Zeker als er te weinig tijd is om te herstellen (diepe verwerking). Je kind raakt gespannen en overprikkeld. 

Maar wat als je kind juist alle prikkels wilt opzoeken, tomeloze energie heeft en zeer vindingrijk en creatief is. Deze kwaliteiten passen bij het innerlijke jongetje (sterke wil). Je kind heeft veel behoefte aan autonomie, van jongs af aanstaat het zelf doen voorop en wil het serieus genomen worden. Het innerlijke jongetje van je kind is nieuwsgierig, enthousiast en weet héél goed wat hij wil. Bij alles wat je kind interesseert zal het vol overgave beginnen en volhouden. Natuurlijk prachtige eigenschappen waar je trots op mag zijn.

Vanuit de innerlijke familie gezien, kan je zeggen dat een hooggevoelig kind met een sterke wil (HGSW) een sterk innerlijk meisje EN een sterk innerlijk jongetje heeft.

Het is dan ook niet zo ingewikkeld om te zien dat deze eigenschappen bij je HG&SW kind flink kunnen botsen met elkaar. En dat het intern tot tegenstrijdige gevoelens leidt bij je kind. Aan de ene kant de energieke, autonome en onderzoekende sterke wil van het innerlijke jongetje en aan de andere kant de behoefte aan harmonie, rust en verbinding van het innerlijke meisje. Je ziet dan ook dat de (hoog)gevoelige kant van je kind al die prikkels die het innerlijke jongetje opzoekt, moeilijk kan verwerken en dat je kind daar erg gespannen van kan raken. Bij deze kinderen zie je dat er hier een uitdaging voor de ouders ligt, je kind leren om te gaan met een spanningsmechanisme.

 

foto innerlijke familie jongen meisje 1.jpg
foto innerlijke familie 1.jpg

Het spanningsmechanisme bij een gevoelig kind met een sterke wil.


Bij hooggevoelige kinderen met een sterke wil, uit de opgelopen spanning van het innerlijke meisje zich vaak in de schaduwkanten van het innerlijke jongetje van je kind. Je kind laat dan het dwarse, brutale of clowneske gedrag van het innerlijke jongetje zien, in plaats van de schaduwkant van het innerlijke meisje, als verdriet of stress. Dus hoe meer de spanning bij het innerlijk meisje oploopt, des te vuriger de reactie van het innerlijke jongetje.

Deze reactie van je kind wakkert vaak ook een heftige reactie bij jezelf op. In een split second roep je met een boze stem dat je kind onmiddellijk moet stoppen. Hierdoor schrikt het innerlijke meisje van je kind natuurlijk nog meer.  En voilà, je kind doet er nog een schepje boven op en driftig laat je kind zien wat hij of zij nog meer in petto heeft. Voor het kind is het makkelijker om de sterke emoties van het innerlijk jongetje te laten zien dan de (zwakkere) emoties van het innerlijke meisje.

Als ouder kan je een groot verschil maken door het verdrietige of gestreste innerlijk meisje te kunnen zien en erkennen in plaats van te reageren op de driftbui of brutale houding van het innerlijke jongetje. Omgaan met dit spanningsmechanisme is een hele uitdaging voor je kind en kan bij jou als ouder ook veel emoties en vragen oproepen.